Dr. F. Vermander - Dr. F. Campaert - Dr. E. Vermander

Dermatologie Knokke / Blankenberge

Screening huidkanker

 

Wat is een melanoom?

Melanoom is een gevaarlijke huidkanker, die veroorzaakt wordt door ontaarde pigmentcellen (melanocyten). Melanoom komt steeds vaker voor.

Risicofactoren

  • Bleek huidtype (fototype I en II)
  • Verwanten met melanoom
  • Voorgeschiedenis van (herhaaldelijk) zonnebrand
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Gebruik van zonnebank

Diagnose en behandeling

Dermatologen wereldwijd stellen een continue toename van het aantal melanomen vast. Een vroege diagnose en heelkundig ingrijpen is uitermate belangrijk, aangezien dit de belangrijkste prognostische factor is voor de overleving, m.a.w. hoe eerder het melanoom weggenomen wordt, hoe groter de kans op overleving. Er bestaat immers geen effectieve behandeling om patiënten met systemische ziekte (uitzaaiingen) te genezen. Onze dienst engageert zich sinds vele jaren voor de screening naar melanoom, onder meer door jaarlijkse deelname aan Euromelanoma.

Met de aanschaf van Fotofinder (fig. 1), een geavanceerd toestel voor beeldvorming van pigmentletsels, willen we door een verbeterde diagnostiek enerzijds melanomen nog vroeger opsporen en anderzijds het aantal ingrepen voor goedaardige letsels beperken. Met de Fotofinder maken we overzichtsfoto’s van het volledige lichaam, zodat bij een volgende consultatie, nieuwe letsels sneller worden opgemerkt. Boven de leeftijd van 40 jaar, is het ontstaan van nieuwe naevi (= goedaardige pigmentletsels of moedervlekken) veel zeldzamer en dient men bij een dergelijk nieuw letsel beducht te zijn voor een melanoom. Daarnaast kunnen we met de Fotofinder zeer gedetailleerde foto’s (tot 70x vergroting) maken van pigmentletsels (fig. 2). De kleinste verandering, die het begin kan zijn van ontaarding, kan op deze manier opgemerkt worden. Zo kunnen we patiënten met zeer veel letsels of met letsels in “moeilijke gelegen zones”, zoals de genitaliën, handen en voeten, onnodige ingrepen besparen. Opmerking: Het Fotofinder toestel is steeds beschikbaar op de campus Knokke. Op de campus Blankenberge zal de Fotofinder enkel op bepaalde data beschikbaar zijn. Deze data zullen nog worden meegedeeld via de website.

Praktische informatie

Videoregistratie met Fotofinder is steeds beschikbaar op de campus Knokke. Op de campus Blankenberge is de Fotofinder tevens beschikbaar op volgende data:

AZ Zeno campus Knokke-Heist

Kalvekeetdijk 260 
8300 Knokke-Heist

Tel: + 32 (0)50 535 010
Fax: +32 (0)50 63 35 19

AZ Zeno campus Blankenberge

Dr. F. Verhaeghestraat 1
8370 Blankenberge

Tel: + 32 (0)50 534 010 
Fax: +32 (0)50 43 45 19

Links