Dr. F. Vermander - Dr. F. Campaert - Dr. E. Vermander

Dermatologie Knokke / Blankenberge

Koortsblaasjes

Koortsblaren de baas?

Inleiding

Wie er soms last van heeft, weet hoe vervelend en pijnlijk koortsblaren kunnen zijn. 
Koortsblaren worden in het medisch jargon herpes simplex labialis genoemd. De blaasjes in het gelaat worden veroorzaakt door het herpes simplex virus (meestal type 1). Wanneer de geslachtsdelen aangetast zijn spreken we over herpes genitalis, dat meestal veroorzaakt wordt door herpes simplex virus type 2.
Na de eerste infectie (primo infectie) blijft het virus levenslang latent (=slapend) in de zenuwknopen aanwezig.  Bij een opstoot wordt het virus geactiveerd uit zijn slapende toestand en ontstaat het typische koortsblaasje.  Deze opstoten zijn vaak te wijten aan vermoeidheid, ziekte, koorts, stress, zonlicht of menstruatie.
 

Hoe herkennen?

 • Koortsblaren verschijnen meestal op en rond de lippen, maar kunnen ook in de mond,op het gelaat, de geslachtsorganen en elders op het lichaam voorkomen.

 • Voor er een blaasje zichtbaar is, voelt u reeds een branderig, prikkend gevoel.

 • Na één tot twee dagen ontstaat er een rode vlek met gegroepeerde, kleine vesikels (=blaasjes).
  De blaasjes jeuken, branden en prikken. De blaasjes worden vaak bijbesmet door bacteriën, waardoor pustels (=puistjes) ontstaan.

 • Vervolgens drogen de blaasjes uit en ontstaan er korstjes.

 • Een opstoot duurt meestal één tot twee weken en geneest zonder litteken.

Besmettelijk?

Koortsblaasjes zijn erg besmettelijk. Vanaf het ontstaan van de eerste symptomen van een opstoot tot de blaasjes volledig opgedroogd zijn, kunt u anderen besmetten.   Het virus wordt overgedragen door direct contact en via speeksel.
Wanneer u koortsblaren vertoont is het  aangeraden om niet te kussen of orale seks te hebben.  U kunt de blaasjes best ontsmetten (bv met isobetadine of chloorhexidine) om bacteriële bijbesmetting te vermijden.  Probeer de kleine blaasjes ook niet uit te duwen.  Het is ook raadzaam om geen glazen, bestek, washandjes, handdoeken of lipsticks met anderen te delen.
 

Complicaties?

Herpes simplex leidt zelden tot een uitgebreide infectie van de huid. Bij patiënten met atopisch eczeem kan er een opstoot ontstaan van het eczeem, dat dan eczema herpeticum genoemd wordt .
Een andere, zeer zeldzame complicatie is een aantasting van de ogen door herpes simplex.  Wanneer er klachten zijn zoals fotofobie (=lichtschuwheid), pijn of letsels vlakbij de ogen dient u een oogarts te consulteren.

Opletten voor baby’s en mensen met een verminderde weerstand

Baby’s (zeker pasgeborenen) en mensen met een verminderde weerstand, zoals kanker- en transplantpatiënten (patiënten met een donorhart, nier..), kunnen erg ziek worden door het herpes simplex virus.  Vermijd dicht contact met deze mensen wanneer u een opstoot heeft.

Genezen?

Bij zeer uitgebreide vormen van herpes simplex,  bij zeer frequente opstoten, bij complicaties (oogaantasting, eczema herpeticum) en bij patiënten met een onderdrukt immuunsysteem kunnen antivirale medicijnen toegediend worden.  Antivirale medicijnen, zoals aciclovir of valaciclovir,  kunnen het virus niet uit het lichaam klaren. Dit betekent dat ze het virus niet definitief vernietigen.  Deze medicijnen kunnen oraal (pilvorm) of via een infuus toegediend worden gedurende één week. Hierdoor verkort de duur van een opstoot en worden de pijn en branderigheid verlicht. Om een goed effect te hebben dienen antivirale medicijnen reeds in de vroege fase van de opstoot opgestart worden.
Wanneer mensen zeer frequent opstoten van koortsblaren hebben, wordt er soms een onderhoudsbehandeling met orale (= pillen), antivirale middelen voorgeschreven. Deze onderhoudsbehandeling wordt dagelijks en vaak gedurende lange termijn (1 jaar of langer) ingenomen. Wanneer de patiënt een tijdje geen opstoten meer vertoont, wordt de dosis langzaam afgebouwd.

Verlichten?

 • De meeste zalfjes en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes helpen niet. Sommige- zoals het aanstippen met ontsmettingsalcohol of ijsblokjes- doen zelfs meer kwaad dan goed.

 • Crèmes met zinksulfaat of zinkoxide helpen een beetje omdat de blaasjes hierdoor sneller opdrogen.

 • Antivirale crème (aciclovir crème) heeft nauwelijks effect.De duur van de opstoot wordt één dag verkort, indien de crème gebruikt wordt bij aanvang van de eerste symptomen.

  Een opstoot voorkomen?

  Probeer te ontdekken welke factoren  bij  u de opstoot uitlokken. Krijgt u koortsblaren bij de eerste zonneschijn in het voorjaar, dan gebruikt u best preventief een lipstick met hoge UV-filter (SPF 30 of meer).  Tracht voldoende nachtrust te nemen  wanneer vermoeidheid bij u de trigger is.

  Naar de huisarts/dermatoloog?

  In de overgrote meerderheid van de gevallen hoeft u met een  koortsblaasje niet naar de dokter. 

   

   

  Consulteer wel uw huisarts/dermatoloog:

  -Wanneer u een verminderde weerstand heeft of wanneer uw baby koortsblaren vertoont.
  -Wanneer de letsels niet genezen zijn na twee weken, kan er een bacteriële bijbesmetting (impetigo) zijn.
  - Wanneer u koortsblaren op de oogleden heeft.
  -Als u erg vaak koortsblaren heeft kan het soms nuttig zijn om een onderhoudsbehandeling met antivirale medicatie in te nemen.

   

AZ Zeno campus Knokke-Heist

Kalvekeetdijk 260 
8300 Knokke-Heist

Tel: + 32 (0)50 535 010
Fax: +32 (0)50 63 35 19

AZ Zeno campus Blankenberge

Dr. F. Verhaeghestraat 1
8370 Blankenberge

Tel: + 32 (0)50 534 010 
Fax: +32 (0)50 43 45 19

Links