Dr. F. Vermander - Dr. F. Campaert - Dr. E. Vermander

Dermatologie Knokke / Blankenberge

Alopecia areata

 

Deze informatie vervangt in geen enkel geval een consultatie bij een arts.  Deze folder is bedoeld om u extra informatie over uw ziekte aan te reiken.

 

1. Klinisch beeld

Alopecia areata is een vorm van haaruitval waarbij vrij snel één of meerdere ronde of ovale, kale vlekken ontstaan.   De vlekken zijn goedbegrensd en meestal volledig kaal.  T.h.v. de randen van deze kale vlekken komen vaak korte, afgebroken haartjes voor, die bovenaan breder zijn dan onderaan en daarom uitroeptekenharen genoemd worden.  De omgevende huid vertoont normale haargroei.  Als de haren bij tractie loskomen, wijst dit erop dat de alopecia areata nog aan het uitbreiden is.  De alopecia areata letsels kunnen conflueren (samenvloeien) tot uitgebreide kale zones wat zelfs tot volledige kaalheid kan leiden.  Wanneer alle hoofdhaar uitgevallen is spreekt men over een alopecia totalis.  De kale hoofdhuid vertoont verder geen afwijkingen. Er zijn geen tekenen van ontsteking, zoals bij andere huidaandoeningen die met haaruitval gepaard kunnen gaan.
Alopecia areata kan gepaard gaan met nagelafwijkingen: vooral putjes (30% van de gevallen),  ruw oppervlak van de nagelplaat (12%) en lijnvormige inzinkingen.

Alopecia areata komt meestal voor thv de hoofdhuid, maar kan zich ook manifesteren in de wenkbrauwen, de baard, de oksels, de schaamstreek en in zeldzame gevallen zelfs over het volledige lichaam (alopecia areata universalis).

 

2. Frequentie

Alopecia areata is frequent.  Het komt voor bij 1.7% van de bevolking en begint meestal reeds op jong volwassen leeftijd. Slechts in 12% van de gevallen verschijnen de kale vlekken voor het eerst na de leeftijd van 50 jaar.
 

3. Oorzaken

De precieze oorzaak is niet gekend.  Er wordt aangenomen dat een stoornis in de immuniteit een belangrijke rol speelt.  De afweermechanismen van de patiënt richten zich tegen zijn eigen weefsel, in dit geval de haarwortels.  Bij microscopisch onderzoek wordt gezien dat de haarwortels omzwermd zijn door talrijke lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem.
Patiënten met alopecia areata lijden ook meer aan andere ziekten die gepaard gaan met stoornissen van het afweersysteem zoals schildklierziekten en vitiligo (witte vlekken op de huid).
Ook erfelijke factoren spelen een rol.  In 10 tot 20% van de gevallen zijn meerdere familieleden aangetast.  Alopecia areata komt ook meer voor bij atopische patiënten.  Atopie is een erfelijke immuunstoornis die kan gepaard gaan met eczeem, astma of hooikoorts.
Alopecia areata kan optreden na perioden van ernstige stress, ziekte of chirurgie.

4. Evolutie

Het verloop is onvoorspelbaar.  In de meeste gevallen (tot 90% bij beperkte vormen van alopecia areata) is er spontaan herstel na een periode die kan variëren van maanden tot jaren.
De teruggroeiende haartjes zijn soms eerst wit en krijgen pas later hun normale kleur.  Vaak groeien kale vlekken opnieuw dicht, terwijl er elders nieuwe alopecia areata letsels ontstaan.
Het is ook mogelijk dat de letsels volledig verdwijnen en na jaren weer opkomen.   Is sommige gevallen, vooral bij zeer uitgebreide vormen (alopecia totalis of universalis) treedt geen genezing op.

 

5. Behandeling

Bij beperkte aantasting groeien de haren meestal spontaan terug. Dit kan evenwel maanden tot jaren duren, wat voor de patiënt sociaal gezien erg belastend kan zijn.
Als behandelingen kunnen corticosteroïden in de kale vlekken geïnjecteerd worden met een injectienaald of een drukspuit.  Na 3 à 4 behandelingen (om de 2 weken) wordt meestal teruggroei van de haren gezien.  Bij snel uitbreidende vormen van alopecia areata worden soms gedurende korte tijd, hoge dosissen corticosteroïden gegeven (in tabletten  of infuus) om het ontstekingsproces rond de haarwortels  zo snel mogelijk te stoppen.
Een andere mogelijkheid is immunocontacttherapie.  Hierbij wordt de patiënt eerst gesensibiliseerd (allergisch gemaakt)  voor een stof (meestal diphencyprone).
Vervolgens wordt die stof wekelijks op de huid aangebracht wat een (soms hinderlijk)  eczeem veroorzaakt.  Het werkingsmechanisme van de behandeling is niet precies gekend. Het is mogelijk dat ontstekingscellen die de haaruitval veroorzaken door de veroorzaakte eczeemreactie afgeleid worden van de haarwortels.

AZ Zeno campus Knokke-Heist

Kalvekeetdijk 260 
8300 Knokke-Heist

Tel: + 32 (0)50 535 010
Fax: +32 (0)50 63 35 19

AZ Zeno campus Blankenberge

Dr. F. Verhaeghestraat 1
8370 Blankenberge

Tel: + 32 (0)50 534 010 
Fax: +32 (0)50 43 45 19

Links