Dr. F. Vermander - Dr. F. Campaert - Dr. E. Vermander

Dermatologie Knokke / Blankenberge

Lichtbehandeling: UVB / PUVA

Zowel op de campus te Knokke en de campus te Blankenberge kunt U terecht voor een “lichtbehandeling” met UVB of pUVA. Deze behandelingen worden gebruikt bij eczeem, psoriasis, polymorfe licht eruptie (“zonneallergie”), lichen planus etc..

Bij UVB en pUVA wordt gebruik gemaakt van licht met een specifieke golflengte. De golflengte van UVA is langer dan deze van UVB, waardoor de UVA-stralen dieper in de huid doordringen (fig 1). De p in PUVA staat voor psoralenen, die de patiënt twee uur voor de behandeling dient in te nemen om de huid “gevoeliger” (fotosensibel) te maken voor het UVA licht. Hierdoor wordt u ook gevoeliger voor zonlicht en dit tot acht uur na inname van de psoralenen. We raden aan om tijdens deze periode een zonnebril te dragen en u goed te beschermen tegen de zon. Voor een behandeling met UVB dient de patiënt geen fotosensibiliserende medicatie in te nemen. UVB dringt minder diep in de huid door en is daardoor minder krachtig (fig. 2).

Een UVB en PUVA cabine lijkt uiterlijk heel sterk op een klassieke zonnebank (fig. 3). De patiënt staat echter rechtop in de cabine. De arts stelt de dosis (joules) in. Vervolgens kleedt de patiënt zich uit en zet een speciale bril op om de ogen te beschermen teven het UVB/UVA licht. De patiënt gaat vervolgens in de cabine staan en drukt op start. Wanneer de dosis gegeven is slaat de cabine automatisch af en is de behandeling afgelopen. De behandeling wordt geleidelijk opgebouwd van een halve minuut tot ongeveer maximum tien minuten. De meeste patiënten ondergaan twee tot drie behandelingen per week en dit gedurende gemiddeld twee tot drie maanden.

AZ Zeno campus Knokke-Heist

Kalvekeetdijk 260 
8300 Knokke-Heist

Tel: + 32 (0)50 535 010
Fax: +32 (0)50 63 35 19

AZ Zeno campus Blankenberge

Dr. F. Verhaeghestraat 1
8370 Blankenberge

Tel: + 32 (0)50 534 010 
Fax: +32 (0)50 43 45 19

Links